Aquesta és la regla més complicada, precisament perquè si ens donen una frase amb o, tal com ``avui és dijous o divendres'', què podem treure d'aquí? Que avui és dijous? No, podria ser divendres. Que avui és divendres? No, podria ser dijous. Que avui és dijous o divendres? Bé, és clar, però això ja ho sabíem...
La regla (ara l'explico):
Necessitem més informació apart d'un . Si, per casualitat, sabem que , i que també , aleshores sí que podem saber què passa quan : tant una opció com l'altra ens porten a , per tant és certa.
Aquest tipus de coses només passen quan l'exercici està preparat per a què hi apareixi una eliminació de la disjunció, o quan i s'assemblen molt (llavors trobarem una tal que totes dues l'impliquin).
Un exemple: quan vaig contractar l'accés a Internet per ADSL, va ser amb Telefónica o Terra, però no sé exactament amb qui (ni tan sols ells ho sabien). Qualsevol opció era lenta, caríssima, i plena de problemes (a tot això li diré ), per tant qualsevol companyia era una . En concret, sabem que , i que , així que no hi ha dubtes sobre la qualitat de la meva connexió ADSL: també era una , tant si la tenia amb una companyia com amb l'altra. I a més em va costar 9 mesos completar l'alta... sort que aquestes coses van passar ja fa molts anys.
A aquesta regla l'anomenen prova per casos, perquè s'ha de comprovar cada possible cas per veure que tots porten a la mateixa conclusió.
Daniel Clemente Laboreo 2005-05-17