Aquest, , és més interessant:
Fixa't en els següents detalls:
No és gens complicat entendre per què: diu que si passa , llavors passa , així que el primer que caldrà fer serà suposar que sí que passa . Llavors haurem de trobar que, en aquest cas en què és cert, també ho és . Quan ho aconseguim, apliquem la regla, i ho deixem ben escrit: .
Per això a la línia 3 es fa una hipòtesi (justificada amb la a la dreta): suposem que és cert. Ara comencem una subdemostració, on podem usar les veritats que hi ha escrites a la demostració pare (línies 1 i 2 en aquest cas), i també podem usar com si fos veritat.
Hem fet aquesta hipòtesi amb l'objectiu de saber que , per tant ho deduïm igual que als exemples anteriors. Fixa't que usem veritats de dins i de fora de la subdemostració, i que, mentre no l'acabem, s'ha de posar aquella ratlla vertical a l'esquerra.
A la línia 6 ja tenim el , que és el que volíem. Usant la regla de introducció de la implicació, podem sortir d'aquesta subdemostració dient que si la hipòtesi és certa, llavors tot allò que hem deduït a partir d'ella també. Es deixa de posar la ratlleta vertical, perquè és cert sempre (no depèn de si és veritat o no). La justificació usada, , diu que 3 és la línia on hem fet la suposició, i 6 la línia on hem descobert quelcom interessant que passa en fer aquesta suposició.
és el que volíem, per tant ja hem acabat. I acabem de la mateixa forma que sempre, perquè estem fora de tota subdemostració.
Daniel Clemente Laboreo 2005-05-17